Naime, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da vakcinisanje roditelja protiv "magarećeg" kašlja može delovati preventivno na pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema kod beba. Utvrđeno je, kako prenosi Baby Center, da mala deca imaju čak 51 odsto manju verovatnoću da obole od velikog kašlja ukoliko su njihovi roditelji vakcinisani protiv njega najmanje četiri nedelje ranije.

VIŠE: Kako suzbiti kašalj kod beba i dece?

Zbog toga je neophodno da roditelji shvate da je imunizacija vakcinom DTP veoma važna, objasnila je Helen Kvin iz australijskog Nacionalnog centra za istraživanja imunizacije i nadzor prevencije oboljenja vakcinacijom, autorka studije, i poručila da, ako još nije vreme da se dete vakciniše, mame i tata treba da se podvrgnu vakcinaciji.

Kako ističu članovi tima koji je sproveo istraživanje, veliki kašalj uglavnom ne nanosi veću štetu odraslima, ali mogu uzrokovati probleme kod beba - u nekim slučajevima može dovesti čak i do smrti. Zbog toga je važno da ljudi koji su svakodnevno u kontaktu s detetom budu zaštićeni.

VIŠE: Zašto deca kašlju?

Studija je sprovedena tako što je tim naučnika analizirao podatke o zdravstvenom stanju odojčadi starih do četiri meseca, od kojih je 217 beba obolelo od velikog kašlja. Kako su rezultati kasnije pokazali, čak 32 odsto majki beba koje nisu obolele je primilio DTP vakcinu najmanje četiri nedelje ranije. S druge strane, majke dece koja jesu ispoljila simptome "magarećeg" kašlja vakcinisane u samo 22 procenta slučajeva. Odnos je sličan i kada je reč o očevima, zaključili su naučnici.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.