Karl-Magnus Helgegrenase kladio sa svojom decom da ako posete predele zahvaćene ratom, razgovaraju sa ugroženima, i još uvek budu hteli da igraju igricu koju su tražili - tada će je i dobiti. Njihova majka Eliza od koje se Karl-Magnus razveo 2008. godine, dozvolila je ovu "akciju", i tako su oni krenuli put Bliskog Istoka, na desetodnevnu "ekskurziju" da bi imali potpuni uvid u stravično stanje koje tamo vlada. Tokom tih deset dana, dečaci su videli okolinu Jerusalima, Zapadnu obalu i Golansku vosiravan.

VIŠE: Video igrice mogu da budu korisne?

"Kada sam ja išao na Bliski Istok mislio da sam da znam gde idem, da znam šta je rat. Ipak, sve sam istinski saznao tek kada sam se našao u čitavom tom haosu. Pritom, rat ne prestaje onda kada više ne čujete pucnjeve, on i posle utiče na mnoge generacije. Želeo sam da moja deca to vide, i da takođe spoznaju kako je, a ne da za takve stvari misle da je kakva igra... Vidite, toliko porodica pati i oplakuje svoje najmilije da im se ne zna broj. A u igricama taj broj čak i ne postoji, jer je za takve potrebe dosadan, i nebitan", pričao je Karl-Magnus.


VIŠE: Šta je to dobar roditelj?


Brižni otac, naime, nikako ne želi da njegova deca odrastaju igrajući igrice kroz koje se provlači dosta nasilja, a da o tome i ne razmišljaju.

Pošto su se vratili kući u Švedsku, na pitanje da li im se još uvek igra "Call of Duty" dečaci su rekli kako im se ta ideja baš i ne dopada.

Iako je dobio gomilu pisama koja mu poručuju da nije dobar roditelj zbog toga što se poslužio ovakvom metodom, Karl-Magnus objašnjava da "svi imamo obavezu da budemo dovoljno svesni, i da možemo da se pogledamo u ogledalo i kažemo da se makar trudimo da promenimo nešto", i naglasio da roditelji moraju da nauče svoju decu istini. On je pokušao ovako i uspeo, ali veliko je pitanje koliko je ljudi još spremno na ovako ekstremne vaspitne mere.

VIŠE: 7 znakova da ste previše brižan roditelj

Da li vi opravdavate ovaj roditeljski potez?