Ispijanje dveju šolja kafe dnevno povećava rizik za nastanak leukemije kod dece, prenosi Dejli Mejl rezultate istraživanja britanskih naučnika, objavljene u američkom "Dnevniku akušerstva i ginekologije".

Leukemija je jedan od najčešćih oblika raka koji se javlja kod dece u Velikoj Britaniji, ali stručnjaci ističu da je moguće izlečiti ga ukoliko se dijagnostikuje na vreme.

VIŠE: 10 namirnica koje nisu za trudnice

Istraživači su, naime, analizirali rezultate dvadeset studija kojima je ova neobična veza definitivno utvrđena. Ukoliko buduće majke piju jednu šoljicu kafe dnevno u trudnoći, rizik da dete kasnije oboli od leukemije je viši za 20 odsto, ali ako popije dve - on raste do čak 60 procenata! Deca žena koje piju četiri ili više šolja dnevno imaju rizik oko 72 odsto, pokazale su analize.


VIŠE: Mogu li trudnice da uživaju u kafi?

"Budući da su analizirana istraživanja vršena na malom uzorku, hitno su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdio efekat kafe na leukemiju kod dece", navodi se u rezultatima studije.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.