Prošle godine je Voa Bina iz Kine, tada šestogodišnaka, otela nepoznata žena, koja mu je izvadila očne jabučice i ostavila ga krvavog u ruralnoj oblasti grada Linfena, kako piše Dejli Mejl. Vo i njegova porodica bili su očajni, a čitava Kina plakala je nad sudbinom ovog mališana.

Priča o Vou još jednom obilazi svet – ovih dana Internet osvaja snimak s jednog naučnog skupa na kojem je slepi Vo "progledao"!

VIŠE: Dečji vid - na šta treba obratiti pažnju

Naime, kineski naučnici su izradili aparat koji vibracijama šalje informacije o predmetima. Vo Bin imao je priliku da se uveri u to kako aparat funkcioniše. Iz kamere koja je snimala predmete ispred njega on je dobijao vibracije koje su sezale do nerava u jeziku, a potom slale informacije o snimljenim predmetima i do Voovog mozga. Tako je ovaj dečak uspeo da "vidi" (tj. oseti) oblike, veličine i pozicije različitih predmeta.


VIŠE: Laserom spasava vid bebama

Preciznost još uvek nije na najvišem mogućem nivou, ali se naučnici nadaju da će Vo uskoro još bolje prepoznavati predmete.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.