Širom sveta, ogroman broj dece, pre svega dečaka, odrasta trčkarajući za loptom i oponašajući svoje omiljene fudbalere. To podrazumeva izvođenje penala, driblanje, ali i daleko opasne delove fudbala kao što je udaranje lopte glavom. Jedan od najuspešnijih britanskih neurohirurga dr Majkl Grej s Univerziteta u Birmingemu smatra da bi ovo poslednje trebalo zabraniti jer je preopasno za mališane.

VIŠE: Prvi sportski koraci

Kako on objašnjava, mišići vrata u detinjstvu se još uvek razvijaju, pa bi  im ovakvi udarci mogli naškoditi.

S doktorom Grejem se slaže veći broj britanskih stručnjaka, koji su do ovakvog stava došli nakon što su pregledi malih fudbalera ukazali da brojna oštećenja.

"Ne mislim da bi trebalo da deca odustanu od sporta, epidemija gojaznosti ukazuje da bi ih trebalo podstaći na to", rekao je Grej. "Ali moramo da promenimo pravila način na koji treniramo decu."

VIŠE: Fer plej liga - više od fudbala i sporta

On ističe je od velike važnosti da se deci zabrani ovaj potez.

"Ne znamo u kom uzrastu dečji vrat ojača dovoljno da izdrži taj pokret glave dok lopta udara u nju", napomenuo je. "Neke od mojih kolega veruju da je to četrnaesta godina, ali ja smatram da je to individualno. Posledica može biti podrhtavanje ili rotiranje mozga prilikom udarca."

VIŠE: Danijel Staridž: Zabavna školica fudbalskog plesa (VIDEO)

Za kraj, dr Grej dodaje da je uloga roditelja i trenera vitalna i da je stoga neophodno da oni shvate zbog čega su ovakvi udarci opasni.

"Moramo zaštititi igrače od nas samih", zaključio je.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.