Vanelopi Houp je nadmašila sve "crne prognoze lekara"i sada ima pune tri nedelje. Za kratko vreme, imala je tri složene operacije kako bi se srce vratilo u grudni koš. Roditelji su presrećni.

"Ako se setite kakva je bila na rođenju i sada, zahvaljujući hirurzima - to je više nego čudo", kaže majka Naomi Findli.

"Svima nam je laknulo. Bio je to divan trenutak", ističe otac, Din Vilkins.

Anomalija je otkrivena rutinskom kontrolom u devetoj nedelji trudnoće.

Njeni roditelji, Naomi i Din iz Notingema, nisu ni pomišljali na prekid trudnoće. Za bebu su se zainteresovali mnogi britanski hirurzi, neonatolozi i anestezilozi.

Branko Mimić, šef hirurgije na kardiološkom odeljenju "Ist midlends" bolnice Glenfild u Lesteru, objašnjava da, ipak, treba biti oprezan i sačekati još malo.

"Uprkos tome što se sada sve čini suštinski normalnim, što bi trebalo da znači da će sve biti u redu, kod retkih slučajeva, poput Vanelopinog, gotovo je nemoguće da budemo sigurni u to", objašnjava Mimić. 

"Razmišljali smo o internoj zaštiti kostiju, uz pomoć plastike i 3D štampača, ili nečeg organskog što bi organizam mogao da prihvati", objasnio je Frensis Batlok, dečji kardiolog.

Njena retka dijagnoza, ektopija kordis, dešava se jednom u milion porođaja, a stručnjaci kažu da retko koja beba dočeka rođenje.