Jutarnja mučnina je prokletstvo mnogih trudnih žena, ali nova istraživanja tvrde da to može biti znak da će vaša beba biti zdravija i pametnija.

Između ostalog, majke koje pate od mučnine za vreme trudnoće ređe dožive pobačaj od onih koje nemaju nikakvih problema. Njihova deca se bolje razvijaju, a i u znatno manjem broju se rađaju sa urođenim manama.

VIŠE: Mučnina u trudnoći

Naime, istraživači iz dečije bolnice u Torontu posmatrali su majke koje su patile od svih oblika mučnine i istovremeno proučavali 10 studija sprovedenih u pet zemalja u periodu između 1992. i 2012. godine. Rezultati su ohrabrujući!

Bebe majki koje su patile od ovih iscrpljujućih simptoma, nisu bile nedovoljno razvijene ili prerano rođene, a rizik od spontanog pobačaja kod ovih majki tri puta je manji nego kod majki koje bez problema iznesu trudnoću.

VIŠE: Pobedite jutarnje mučnine

Takođe je smanjen rizik od donošenja na svet bebe sa urođenom manom i to između 30 i 80 procenata, a njihove bebe imaju i veći IQ, bolje se izražavaju i poslušnije su.

Ovo stanje pogađa više od 85 procenata majki a kao glavni uzrok navodi se povećan nivo gonadotropina, hormona koji oslobađa placenta.

VIŠE: Kako se izboriti sa mučninom u trudnoći

Godinama se buduće mame okreću raznim lekovima kako bi pobedile mučninu, od čaja sa đumbirom do vitamina i antacida, šećera i pilula protiv mučnine. Ipak, brojne studije pokazuju da, iako možete osetiti trenutno olakšanje, za ovo nema nikakvog leka.

Najgori oblik je stanje poznato kao hyperemesis gravidarum i pogađa jednu od 50 žena. Najpoznatija trudnica koja je patila od ovog oblika trudničke mučnine je vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, a stanje buduće engleske kraljice bilo je toliko ozbiljno da je pre nego što je rodila princa Džordža dugo ležala u bolnici.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.