Kod klasične, medicinski potpomognute oplodnje, do sada se koristio hormon pod nazivom humani korionski gonadotropin, koji služi za stimulaciju ovulacije. U proseku, oko trećina pacijentkinja se nakon tog postupka susreće sa problemom hiperstimulacije jajnika, čiji su simptomi mučnina i povraćanje. U težim slučajevima, može doći i do otkazivanja bubrega.

VIŠE: Vantelesna oplodnja - prenosi i rizici

To je ozbiljan medicinski problem, koji može ugroziti zdravlje i onih žena koje inače nemaju nikakvih tegoba, zbog čega je grupa kanadskih naučnika sprovela istraživanje o načinima za unapređenje ovog postupka ne bi li se zaštitilo zdravlje buduće majke.

Oni su u procesu oplodnje učesnica ovog naučnog istraživanja koristili hormon kispeptin, koji stimuliše stvaranje FSH i LH hormona, zaduženih za ovulaciju u organizmu na nivou hipofize, a eksperiment je rezultirao uspešnim porođajima!

VIŠE: Kako se pripremiti za "in vitro" metodu začeća?

"Potrebni su nam prirodniji okidači sazrevanja jajnih ćelija, a naša studija je donela vrlo obećavajuće rezultate", rekli su kanadski naučnici, kako prenosi Stil.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.