Nakon što mališani tek prohodaju, imaju izrazito slab mišićni tonus i ligamente, zbog čega se roditelji pitaju postoje li idealne cipelice, koje će potpomoći pravilan razvoj kostiju, zglobnih površina i ligamenata. Stručnjaci kažu da takva obuća ne postoji i da bi mališani trebalo da hodaju bosi.

VIŠE: Prohodavanje - važno je strpljenje

Naime, ortopedi navode da će se dečje stopalo razvijati sve bolje što duže dete bude hodalo bez obuće i da je osnovna uloga obuće zaštita deteta od hladnoće. Budući da je u našim krajevima nastupilo leto, cipelice više nisu neophodne deci. Ukoliko roditelji brinu zbog eventualnih povreda, trebalo bi da imaju na umu to da dete dovoljno štite različita tkiva i koža, kažu eksperti.

VIŠE: Korektivne vežbe za stopala

"Obuća nije neophodna deci za razvijanje nogu, ona ih samo štiti od okoline. Sa druge strane, hod bez obuće doprinosi jačanju i koordinaciji mišića stopala", istakla je direktorka ortopedske hirurgije u američkom zdravstvenom centru “Zapadna obala” Kerol Frej.

VIŠE: Zbog čega nastaju ravna stopala?

Profesorka Frej nije prvi stručnjak koji je govorio u prilog hodanju bez obuće kao najboljem načinu za razvoj dečjih stopala, a naučnici su i ranije napominjali da je to, ujedno, i najbolja prevencija ravnih stopala.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.