Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se parovi koji imaju ćerke češće razvode?

Najveći broj brakova kojima je došao kraj imao je nešto zajedničko: parovi su bili roditelji devojčica, pokazalo je istraživanje Univerziteta „Djuk“.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Već decenijama se održava ovaj zanimljiv statistički podatak, a naučnici bezuspešno pokušavaju da dođu do odgovora zbog čega je tako. Stručnjaci s američkog Univerziteta „Djuk“ podrobnije su ispitali ovaj fenomen.

„Mnogi su predlagali da devojčice imaju negativan efekat na stabilnost zajednice partnera“, rekao je koautor studije i ekonomista Amar Hamudi i predložio da se ne hita sa zaključcima. „Mi kažemo: ’Ne tako brzo’.“

Povezane vesti

Kako je navodeno u izveštaju studije, devojčice i žene su daleko izdržljivije od dečaka i muškaraca. U svim uzrastima i životnim razdobljima, stopa smrtnosti je kod pripadnika muškog pola daleko veća, a epidemiološka istraživanja su pokazala da se ta prednost u preživljavanju kod žena formira još u fetalnom periodu. Zbog toga je ženski fetus snažniji i može da podnese stres koji se u trudnoći javlja izazvan ljubavnim trzavicama.

Povezane vesti

Dakle, zaključak bi glasio: nestabilna veza jeste osuđena na propast, ali su fetusi dečaka slabiji i nisu u stanju da podnesu majčin stres, dok ženski fetusi preživljavaju. To znači da devojčice ni na koji način ne uzrokuju razvod, kako se ranije mislilo, već, jednostavno, uspevaju da dođu na svet uprkos majčinom stresu zbog veze koja će se neminovno okončati.

„Ove devojčice se, prema tome, rađaju u brakovima koji su već loši“, zaključio je Hamudi.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica