Bebe muškog pola, rođene zimi, pre će koristiti levu ruku nego dečaci koji su na svet došli tokom leta, rezultati su ovog zanimljivog istraživanja.

U njemu je učestvovalo 13 hiljada odraslih osoba, a otkriveno je da je 7,5 odsto učenica levoruko, dok je s muškarcima tako u 8,8 procenata slučajeva. Međutim, daleko su zanimljiviji rezultati koji su pokazali da je je većina levorukih muškaraca rođena u periodu od novembra do januara!

Tim austrijskih naučnika koji su sproveli istraživanje u svom izveštaju u magazinu „Korteks“ navodi da podržava teoriju po kojoj je levorukost kod muškaraca uzrokovana hormonskim promenama. Naime, veruje se da izloženost embriona visokom nivou testosterona povećava verovatnoću da će mališan biti spretniji pri korišćenju leve ruke.

Naučnici smatraju nivo testosterona u organizmu povećava dnevna svetlost, a pošto su dečaci rođeni u periodu od novembra do januara bili u embrionalnoj fazi razvoja tokom proleća i leta – kada su trudnice najviše izložene dnevnoj svetlosti – to objašnjava njihovu levorukost.