Kako je pokazalo istraživanje Univerziteta u Oksfordu, razvoj beba u stomaku i njihove dimenzije na rođenju (naročito dužina i obim glave) širom sveta su gotovo jednake ukoliko su njihove majke zdrave, obrazovane i negovane žene! Britanski naučnici su do ovih rezultata došli ispitujući uzorak od čak 60 hiljada žena, stanovnica urbanijih delova Brazila, Kine, Indije, Italije, Kenije, Omana, Velike Britanije i SAD.

Rezultati su pokazalo da je maksimalno odstupanje u dimenzijama oko 4 procenta – kako tokom fetalnog razvoja, tako i na rođenju.

VIŠE: Šta sve utiče na težinu bebe

Ranije se sugerisalo da na veličinu novorođenčeta utiče rasa roditelja, ali ovi novi nalazi sugerišu nam da u tome značajnu ulogu igraju i spoljni faktori, kao što su briga majke o sopstvenom zdravlju, njeno obrazovanje i nega tokom trudnoće.

"Činjenica da, kada su majke zdrave, bebe u njihovim matericama rastu na sličan način širom sveta je veoma pozitivna poruka nade svim ženama i njihovim porodicama", rekao je prof. Zulfikar Buta, jedan od autora ovog istraživanja. "Ovo će sve one koji su zaduženi za brigu o zdravlju naterati da se potrude da pruže najbolju moguću negu trudnicama kako bi bebe bile zdrave."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.