Ozbiljnije negativne reakcije na vakcine su veoma retke među decom, zaključak je istraživanja koje je nedavno sprovela dr Keri Bajington s Odeljenja za pedijatirju Univerziteta u Juti.

"Ove rezultate moraju imati na umu roditelji dece ranog uzrasta i medicinski radnici koji brinu o njima", navela je dr Bajington u izveštaju studije.

VIŠE: Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Vakcine su do sada igrale ključnu ulogu u iskorenjivanju nekih zaraznih bolesti i kontroli drugih (velikih i malih boginja, morbila, dečje paralize itd.). Ipak, nije mali broj majki i očeva koji oklevaju po pitanju vakcinacije, a Bajingtonova i njen tim podsećaju da odluka da se dete ne vakciniše može biti veoma nepovoljna po njegovo zdravlje.

Autizam i imunizacija su prvi put dovedeni u vezu 1998. godine, kada je dr Endru Vejkfild ukazao na to da MMR vakcina izaziva ovaj poremećaj. Međutim, ova, kao i neke od manje kontroverznih tvrdnji ovog lekara, osporene su od strane vrhunskih stručnjaka u oblasti pedijatrije, a istraživanje dr Bajington je poslednje takvo u nizu.

VIŠE: Okretanje glave kao rani znak autizma kod beba

Ipak, autori studije napominju da postoje, iako izuzetno retki, slučajevi neželjenih reakcija za vakcinu. Naime, zabeleženi su povišeni rizici za napade izazvane groznicom, gastrointestinalne probleme i komplikacije imuniteta. Međutim, ovi slučajevi predstavljaju izuzetke i ne treba ih uzeti za ozbiljno.

„Srećom, štetni efekti su veoma retki, a u većini slučajeva ne izazivaju ozbiljnije zdravstvene poteškoće“, objasnio je tim koji je sproveo istraživanje. „To je u potpunoj suprotnosti s uobičajenim delovanjem vakcina, koje su osmišljene da spreče stanja koja smanjuju kvalitet života.“

Dr Bajinton i njeni saradnici istakli su da ne postoji ni veza između vakcinacije i dečje leukemije (što su neki naučnici tvrdili), niti između vakcinacije i hepatitisa B.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj YuMama Fejsbuk stranici.