Naime, rezultati kojih se došlo studijom njujorškog Centra za glavobolju "Montefjore" pokazali su da hronične migrene negativnu utiču na sve aspekte ljudskih života – na međuljudske odnose (samim tim, i na porodične veze), na aktivnosti, seksualni život supružnika itd.

"Iz prve ruke sam došao do podataka kako tragične efekte hronična migrena može imati na svaki aspekt ljudskog života, uključujući posao i porodični život", rekao je autor istraživanja Don Bjuz, klinički psiholog i direktor Odeljenja za bihevioralnu medicinu u Centru za glavobolju "Montefjore".

Saveti pedijatra: Šta raditi kada dete zaboli glava

Migrena se može smatrati hroničnom ako se javlja tokom najmanje 15 dana mesečno, a karakteriše je bol u samo jednom delu glave, praćen mučninom i problemima s vidom.

Dr Bjuz je želeo da otkrije u kojoj meri ovo stanje pogađa porodice. Kako on objašnjava, ljudi koji pate od migrene se često osećaju zabrinuto i krivo i tužno zbog toga kako njihovo stanje utiče na one koje vole. Čak 75 procenata učesnika istraživanja je priznalo da osećaju da bi bili bolji supružnici da nemaju ovaj zdravstveni problem, a oko 60 odsto smatra da bi bez migrene bili bolji roditelji.

Oni, naime, često propuštaju porodične aktivnosti, provode manje vremena sa svojim najmilijima i često su nervozni. Štaviše, nije redak slučaj da osobe koje pate od migrene odlažu isplaniran porodični put jer se u tom trenutku bore s voim problemom.

"Mislim da bi ovi rezultati mogli iznenaditi one koji migrenu smatraju ’samo glavoboljom’ i da će ’baciti novo svetlo’ na dugoročne posledice ovog iscrpljujućeg stanja", zaključio je dr Bjuz.