Centar za osnaživanje porodice Univerzita u Ilionisu ispitao je jesu li san roditelja i problemi mališana s viškom kilograma povezani i na koji način. Kako ističe autorka ove zanimljive studije Barbara Fajs, veza definitivno postoji.

"Obratili smo pažnju na to koliko dugo roditelji spavaju i koliko dugo spavaju deca kako bismo utvrdili rutinu tih domaćinstava i utvrdili smo da su oni zaista povezani", objasnila je ona u izveštaju istraživanja.

Fajsova dodaje da je sa svojim timom kolega posmatrala 337-oro dece predškolskog uzrasta i njihove roditelje i primetila da postoje određene mere koje mame i tate mogu preduzeti kako bi se deca zaštitila  od rizika za dečju gojaznost.

Naime, rezultati ovog istraživanja su pokazali da nekvalitetan san roditelja (manje od sedam sati) i, uopšte, ritam života porodice utiču na pojavu gojaznosti kod dece. Kada roditelji u dužem periodu nemaju dovoljno kvalitetnog sna u toku noći, to postaje deo rutine porodičnog života, pa ni deca ne spavaju duže, a manjak sna vodi gojenju, što su pokazale brojne ranije studije.

"Trebalo bi da roditeljima odmor čitave porodice bude prioritet. Navike koje se tiču spavanja pogađaju sve članove domaćinstva, a ne samo decu", ističe Fajsova. "Takođe, roditelji ne mogu da se spavaju ukoliko njihovi mališani nisu zaspali."