Odavno je poznato da je riba izuzetno poželjna namirnica u ishrani žena u drugom stanju i onih koje svoje bebe hrane prirodnim putem. Novi savet važnih institucija koje u SAD uživaju veliko poverenje roditelja glasi: konzumirajte ribu makar jednom nedeljno.

Stručnjaci napominju da je važno da ova riba sadrži što manje žive i da bi trudnice trebalo da pojedu jednu porciju od dvesta do trista grama nedeljno, jer hranljive materija koje ona sadrži podstiču rast i razvoj ploda.

"Godinama žene ograničavaju ili izbegavaju ribu tokom trudnoće ili perioda dojenja", podsetio je dr Stiven Ostrof, naučnik iz Administracije za hranu i lekove. "Ali napredak nauke nam je pokazao da ogrnaičavanje i izbegavanje ribe u trudnoći i tokom dojenja može za posledicu imati nedovoljan unos hranljivih materija koje imaju pozitivno dejstvo na rast, razvoj i opšte zdravlje."

Iz ove ustanove napominju da bi riba i morski plodovi morali biti važan deo ishrane jer sadrže kvalitetne proteine i Omega-3 masne kiseline i imaju malo zasićenih masti.

Ipak, povećan unos žive mogao bi oštetiti nervni sistem ploda ili novorođenčeta, ali naučnici ističu da se živa u ribi i morskim plodovima može naći tek u tragovima i da ove namirnice, kada sadrže nizak procenat žive, nisu opasne po zdravlje bebe.