Nalazi ove studije su, doduše, preliminarni i ne odnose se na većinu muškaraca, već isključivo na pripadnike afroameričke populacije u SAD. Ipak, naučnici ne preporučuju obrezivanje kao preventivu za pojavu raka prostate, mada napominju da bi je trebalo smatrati opcijom u slučajevima muškaraca koji znaju da postoji visok rizik za razvoj ove bolesti.

Naime, u istraživanju je učestvovalo 1,555 muškaraca koji su se u jednoj montrealskoj bolnici lečili od kancera prostate i 1,586 muškaraca koji nisu patili od ove bolesti. Rezultati su pokazali da obrezani muškarci afričkog porekla imaju čak 60 odsto manju verovatnoću da će oboleti od raka.

"Još uvek znamo vrlo malo o mogućim uzrocima kancera prostate. Verovatno postoji mnogo faktora povezanih s njom, ali do sada nismo bili u mogućnosti da prepoznamo faktore na koje bi trebalo uticati da bi se on sprečio", kaže koautorka studije Mar-Eliz Parent, profesorka epidemiologije na Univerzitetu u Kvebeku.

"Jedino što znamo sa sigurnošću jeste da se rizik povećava s godinama, da srodnost s obolelim može uticati na to, kao i to da je rak prostate češći kod muškaraca afričkog porekla", zaključila je ona.