Naime, ovakvo ponašanje, u nekim slučajevima, može biti rani znak razvoja autizma, utvrdili su naučnici Škole medicine Univerziteta „Jejl“.

"Kada se nađu pred lice osobe koja govori, ove bebe, takođe, odvraćaju pogled od ključnih delova lica, poput očiju i usta", prenosi Dejli mejl.

U okviru ovog istraživanja, šestomesečnim bebama su puštani snimci lica – mirnih, nasmejanih, raspričanih – i praćene su njihove reakcije. Mali učesnici studije podeljeni su tri grupe: jednu su činili mališani kojima je dijagnostifikovan neki od poremećaja autističnog spektra, u drugoj grupi su bila deca s drugim poremećajima razvoja, a treću su činile bebe koje su se razvijale normalno.

"Od rođenja, bebama je urođeno da pokazuju sklonost kao ljudskom kontaktu i interakciji", rekao je autor studije dr Frederik Šik i objasnio da su rezultati istraživanja pokazali da je kod beba za koje se veruje da pate od autizma došlo do nepravilnih reakcija na socijalne stimulanse.

"Ovo je prva studija koja istakla netipičan odgovor na govor kao specifičnu karakteristiku u prvoj polovini prve godine života koja se tiče ranog razvoja autizma", dodao je dr Šik.

"Ovim je jasno da se promene u mozgu koje se vezuju za autizam pojavljuju mnogo ranije nego što se, obično, dijagnostikuje autizam", smatra dr Džon Kristal, urednik magazina "Biološka psihijatrija", koji je objavio rezultate ovog istraživanja.

Autori studije izrazili su nadu da ovo i dalja istraživanja mogu pomoći u praćenju stanja autističnih mališana, uticati na način na koji stručna lica mogu da pomognu ovoj deci i učine njihov razvoj što je više moguće normalnim.