Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su česte komplikacije pri obrezivanju

Roditelji koji su doneli odluku da se nad njihovim sinovima izvede cirkumzacija često brinu o mogućim komplikacijama. Pogledajte šta o tome kažu naučnici.

 Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Vašingtonu obuhvatilo je podatke o gotovo milion i po slučajeva obrezivanja dečaka, a najveći deo ovog broja činila su novorođenčad. Mališani čiji su podaci korišćeni su stanovnici SAD, a tu su se, osim novorođene dece, našli i dečaci uzrasta do deset godina. Takođe, u obzir nisu uzeti slučajevi ritualne cirkumzacije koja nije izvršena u medicinskim uslovima.

Rezultati su pokazali da su komplikacije pri obrezivanju kod novorođončadi javile kod samo 0,4 odsto dečaka, a da je rizik za eventualne komplikacije viši kod starije dece.

„Verujemo da je tako jer je nega nakon izvođenja ovog zahvata teža kod dece stare između jedne i deset godina“, objasnio je El Bčeraui, autor studije i profesor Univerziteta u Vašingtonu.

Kako je navedeno u izveštaju istraživanja, oko 0,5 procenata slučajeva se pokazalo kao štetno za zdravlje dece, bez obzira na uzrast, dok se brojevi o određenim vrstama komplikacija razlikuju. Do oštećenja uretre je došlo u 0,8 odsto slučajeva na uzorku od milion dece, a ostavljanje previše kože se dogodilo u 702 od milion procedura.

Naučnici sve češće prepoučuju cirkumzaciju kao način da se dete zaštiti od eventualnih zaraza, nastanka genitalnih bradavica, a ranije je dokazano da se obrezivanjem povećava dotok kiseonika, smanjuje vlaga i menja ekosistem organa.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica