Sajt „Hafington Post“ sproveo je malo istraživanje o tome u kojim delovima sveta se carski rez izvodi najčešće. U istraživanje su uključeni svi porođaji izbedeni na ovaj način, bez obzira na to da li je carski rez bila jedina mogućnost ili su mame ranije isplanirale da operacijom donesu svoje mališane na svet.

Rezultati su pokazali da se, bez konkurencije, najveći broj porođaja carskim rezom dogodi u Brazilu. Naime, u brazilskim državnim bolnicama čak pedeset procenata majki donese dete na svet na ovakav način, dok je u slučaju privantih bolnica taj procenat još veći – čak 82 odsto! Brazilski lekari izvrše, u proseku, osam carskih rezova dnevno, prenosi „Hafington Post“.

Ovu južnoameričku zemlju prati Meksiko, a njega SAD, za koje se naglašava da je broj ovakvih porođaja u opadanju i da se očekuje da će do 2020. godine iznositi oko 15 procenata. U ovoj grupi je i Iran, a daleko nije ni Italija.

Srbija spada u zemlje u kojima se carski rez koristi malo iznad proseka, a tu je i većina evropskih zemalja, kao i Rusija, Južnoafrička Republika i Egipat, dok u države u kojima lekari isuviše retko posežu za operacijom kao načinom porođaja spadaju veći deo Afrike, Mongolija, Indija i druge.

Priredila: Tamara Sorak