Bez obzira na to da li je buduća mama na početku drudnoće bila vitka ili gojazna, ukoliko unosi velike količine hrane u drugom stanju, povećava se rizik da beba bude izrazito gojazna tokom prvih devet godina života i da se na taj način ugrozi zdravstveno stanje deteta, izvodi se zaključak iz rezultata istraživanja američkih naučnika.

Studija je obuhvatila četiri hiljade trudnica i njihovih beba, a rezultati su pokazali da oko 20,4 odsto dece (bez obzira na svoj pol) čije su majke konzumirale veće količine hrane nego što je preporučeno pate od gojaznosti u periodu između svoje druge i pete godine.

Međutim, deo istraživanja odnosio se i na majke koje su tokom trudnoće jele manje hrane nego što stručnjaci savetuju. Ispitivane su i žene koje su dobile manje kilograma nego što bi trebalo u trudnoći, a rezultati su veoma iznenađujući: i deca ovakvih žena imaju povišen rizik za prekomernu težinu!

Zbog svega toga, naučnici preporučuju da buduće majke pažljivo prate uputstva i da konzumiraju preporučene količine hrane budući da stvaranje rizika da dete pati od gojaznosti može izazvati i dodatne komplikacije.

„To može imati dugotrajan efekat na rast i razvoj deteta“, objasnila je dr Monik Henderson iz oklandskog Odeljenja za istražvanja „Kajzer Permanente“ dodajući da se te negativne strane odnose na uspostavljanje metabolizma i energetskog balansa.

Priredila: Tamara Sorak