Prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku, broj tata koje rade je 1993. godine iznosio 111.000, a danas u ovoj ostrvskoj zemlji čak 229.000 očeva bira ovaj životni put. Žena koje ostaju kod kuće i biraju poziv domaćice je, s druge strane, sve manje, ali su nezaposlene mame i dalje u većini u odnosu na tate.U toku prošle godine broj nezaposlenih britanskih majki je opao za čak 45.000 i dostigao 2,04 miliona.

„Broj žena koje zarađuju koliko i njihovi partneri je sve veći, te je, s ekonomske strane, sasvim normalno da otac bude taj koji će brinuti o deci. Javnost sve lakše prihvata činjenicu da majke treba da budu zaposlene i da to ne smeta da majčinstvu, kao  i da očevi mogu da budu samo tate,  ne i oni koji zarađuju za hleb”, smatra izvršni direktora Instituta za očeve Adrijen Burdžes.

Jedan od tata koje su izabrale da odustanu od svoje karijere u korist porodice je četrdesetpetogodišnji Nik Vilson, otac četvoro dece, koji je dao otkaz na mestu učitelja da bi čitav dan provodio uz svoju porodicu.

“Shvatili smo da jedno od nas mora da ostane kod kuće, a pošto sam ja zarađivao malo manje, odlučio sam da napustim posao. Drago mi je što provodim više vremena sa svojom decom”, kaže Nik.