Da roditelji gojazne dece ne primećuju problem na vreme, dokazuje i ova priča o dečaku iz Kolumbije.

Naime, mali Santijago Mendoza je još na rođenju bio krupna beba lošeg zdravlja, a njegova mama je, iz neznanja i velike ljubavi prema njemu, učinila čitavu situaciju još lošijom. Svaki put kada bi se Santijago oglasio, njegova majka Eunis Fandinjo ga je hranila, što je dovelo do toga da mu je danas šećer povišen do granice dijabetesa, pritisak mu je previsok, što sve može da se odrazi na kasniji tok njegovog života.

"Od rođenja je bio veoma uznemirena beba, a lekari su mi rekli da je anksiozan. Zato bih mu, svaki put kada plače ili negoduje, dala mleko - makar jednu flašicu. Tako su se kilogrami samo gomilali, ali on nikada nije odbio hranu", otkrila je medijima Santijagova mama.

Nakon što je shvatila da je zdravlje njenog deteta veoma ugroženo, Eunis se obratila fondaciji "Buckasta srca" (Chubby Hearts), čiji su humanitarci odveli Santijaga u Bogotu, gde lekari trenutno smanjuju njegovu težinu prirodnim putem i različitim preparatima. Kada taj proces bude završen, Santijago će biti podvrgnut nizu operacija. Stručnjaci uključeni u njegovo lečenje smatraju da će, budući da je slučaj složen, Santijagov put ka izlečenju" biti dug i težak.

"Majka i porodica moraju da se uključe. Potrebno je mnogo predanosti, rada i edukacije o zdravoj hrani, a kada odraste biće mu potrebna i psihološka pomoć, jer će biti sklon nenormalnom gojenju", objasnio je hirurg Cezar Ernesto.

Maleni Santijago Mendoza nije mali iako ima tek osam meseci. On je težak kao prosečan šestogodišnjak jer ga je majka hranila svaki put kada bi bio neraspoložen, zbog čega je njegovo zdravstveno stanje narušeno.