Zdravstveno stanje Džejka Gledstouna na rođenju smatra se retkim medicinskim fenomenom – u šestom mesecu njegovog života, utvrđeno je da mu je funkcionalna samo jedna polovina mozga. Zbog toga su lekari procenili da je verovatnoća da će on preživeti minimalna i da, ukoliko preživi, neće moći da hoda i govori. Uzrok takvom stanju bio je moždani udar koji je Džejk doživeo i pre rođenja usled kojeg je zaustavljen dotok kiseonika u deo mozga, te je čitava jedna strana izgubila svoje funkcije.

Međutim, Džejk je preživeo te teške dane, a malo pre svog prvog rođendana, počeo je da se kreće. Oko drugog rođendana, on je napravio prve korake i izgovorio svoje prve reči.

"Najpre smo bili u šoku", kaže Džejkova mama. "Na njegovim snimcima vidi se da je cela polovina mozga odumrla, ali je on uprkos svim negativnim prognozama izrastao u normalno dete. Govor mu je u zaostatku u odnosu na vršnjake, ali s obzirom na to da su nam prognozirali da nikad neće progovoriti, to nas ne brine i svakodnevno sa njim vežbamo."

Pedijatri smatraju da je za ovaj oporavak i normalno napredovanje zaslužna očuvana strana moza, koja je ostala jaka i na sebe preuzela funkcije odumrle polovine.

Šta god da je do toga dovelo, Džejk će uvek biti zanimljiv za naučnike i predstavljaće pravi fenomen, dok će njegovi mama i tata, jednostavno biti srećni svaki put kada ga vide...

Uprkos prognozama lekara po Džejkovom rođenju da on neće biti u stanju da hoda i govori, ovaj dečak je danas vedro dete koje uživa da trčkara po dvorištu.