U studiji koju je sproveo filadelfijski Hemijski centar "Monel" učestvovalo je 108-oro dece, uzrasta između pet i deset godina. Među učesnicima su se našla i majke ovih mališana, a naučnici su testirali da li oni više uživaju uslanom ili slatkom ukusu hrane.

Nasuprot uvreženom mišljenju, rezultati su pokazali da deca kojoj se dopada sladak ukus uživaju i u slanom. Međutim, mnogo je zanimljiviji rezultat to što se pokazalo da mališani koji su natprosečno visoki za svoj uzrast preferiraju sladak ukus, dok deca kojoj je utvrđen viši procenat telesne masti radije jedu slanu hranu.

Naučnici veruju da malim zaljubljenicima u čokolade, kolače, bombone i lizalice uživanje u slatkom ukusu direktno potpomaže rast kostiju, premda ističu da je ovaj nalaz potrebno dokazati na većoj grupi dece.

Rezultati su pokazali i da mališani prekomerno konzumiraju i so i šećer i da je neophodno poboljšati ove nezdrave navike u ishrani. Istraživanja poput ovog predstavljaju prvi korak u rasvetljavanju uticaja ukusa na rast i razvoj i smanjenju upotrebe šećera i soli.

"Naše istraživanje pokazalo je da se uživanje u određenim ukusima reflektuje na biologiju dečjeg tela", objasnila je autorka studije i biopsihološkinja Džuli Menela. "Rast uz modernu ishranu bogatu šećerom i solju čini decu ranjivijom. Takav režim ishrane razlikuje se od onog ranijeg, kada su so i šećer bili retka i skupa roba."