Istraživanje koje je uradila medicinska škola "Varvik" iz Engleske pokazalo je da su psihički problemi u detinjstvu u uskoj vezi sa kasnijim mentalnim poremećajima i sklonosti ka samoubistvu u starijoj dobi.

Istraživači su analizirali podatke dugoročne studije urađene na uzorku od oko 6.500 porodica u jugozapadnoj Engleskoj. Sa 12 godina učesnicima je postavljeno pitanje da li su u proteklih šest meseci imali neke simptome psihotičnih poremećaja poput halucinacija.

Ona deca koja su promenila školsku ustanovu više od tri puta u ranijem detinjstvu imala su oko 60 procenata povećan rizik od najmanje jednog psihotičnog simptoma.

"Promena školske ustanove može da predstavlja veliki stres za dete. Naše istraživanje otkrilo je da pored samog stresa ovakve promene dovode i do povećanog rizika od razvoja psihotičnih poremećaja, nezavisno od drugih faktora. Zlostavljanje kao posledica čestih promena može samo dodatno da poveća rizik", objasnili su autori studije.

Često menjanje škole uglavnom kod dece izaziva manjak samopouzdanja kao i osećaj izopštenosti iz društva. Istraživači su istakli da osećaj izolovanosti dovodi do promena u mozgu koje povećavaju rizik od pojave psihičkih problema kod osetljive dece.

Iako je studija utvrdila vezu između česte promene škola i psihotičnih simptoma, nije dokazana uzročno - posledična veza.