Britanska dobrotvorna organizacija koja se bavi psihičkim zdravljem najmlađih "Mladi umovi" procenila je da čak 96 hiljada dece iz ove ostrvske države uzrasta između pet i deset godina pati od anksioznih poremećaja, dok se 8.700 mališana oseća depresivno, za šta stručna lica krive "toksičnu klimu" nasilničke kulture Internet sajtova koji su među mladima veoma popularni. Eksperti veruju da na sve lošije mentalno stanje dece umnogome utiču i pritisci zastupljeni u modernom načinu života, tj. njegovom delu koji se nameće modernim tehnologijama.

"Svakog dana smo u prilici da slušamo o ’toksičnoj klimi’ sa kojom se mladi suočavaju 24 časa, 7 dana u nedelji na Internetu. To je kultura koju je nemoguće isključiti, a koja nameće najmlađima seksualizaciju, konzumerizam i pritisak da izgledaju potpuno savršeno", objasnila je Lusi Rasel iz organizacije "Mladi umovi".

Rezultati istraživanja pokazali su da čak deset procenata mladih Britanaca pati od neke psihičke bolesti ili poremećaja – makar i najblažeg, a uprkos ovom gorućem i rastućem problemu, čak dve trećine savetovališta namenjenih najmlađima koristi manje sredstava za rešavanje tih poteškoća nego što bi trebalo.

Broj mladih koji su okončali svoj život samoubistvom zbog nasilništva vršnjaka i, uopšte, društva koje su iskusili na Internetu sve je veći, podsećaju iz "Mladih umova", a lečenje psihičkih bolesti podjednako je važno kao i tretiranje fizičkih poteškoća.