Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe osećaju kada je mama pod stresom

Prema najnovijim istraživanjima Univerziteta u Njujorku, bebe ne mogu da prenesu složene emocije, ali mogu da osete raspoloženje njihovih majki.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživač Tesa Votrs sa Univerziteta u Njujorku navodi da beba nije u stanju da nas pita šta nije u redu, ali da svojim ponašanjem može to da nam pokaže. Kad god se nalazi u vašem naručju, beba prati vaše emocionalno stanje i oseća negativnu energiju, ukoliko ona postoji.

Istraživanje je obuhvatilo 69 majki i njihove 12 – 14 meseci stare bebe, kojima je, uz pomoć kardiovaskularnih senzora, praćen puls. Na taj način ispitivane su emocije kod beba čije su majke bile u stresnim situacijama.


U toku istraživanja majke su nakratko odvojili od beba, kako bi one odgovorile na određena pitanja. Nakon toga, istraživači u pregledali govor svake majke, procenjujući njihove rezultate. Majke sa negativnim rezultatima imale su mnogo manje pozitivnih emocija, kao i povećan srčani rad, nakon ovog iskustva.

Zatim su ponovo spojili majke sa svojim bebama. U roku od minut, činilo se da bebe "prate" stres svoje majke - bebe uznemirenih žena su bile u većem stresu!

Kako su bebe u mogućnosti da prate emocije svojih majki, još nije istraženo, ali se pretpostavlja da bi to moglo biti preko mirisa, vokalne napetosti ili čak izraza lica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica