Pedijatar Tomas Abrahamson s švedskog Univerziteta "Lingkoping"  i njegov tim sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 47 beba kod kojih su u prvom mesecu života pronađene bakterije u crevima. Naučnici su pratili razvoj ovih mališana do sedme godine njihovih života. Zdravstveni nalazi malih učesnika u istraživanju pokazali su da je, na tom uzrastu, 17 procenata dece bolovalo od hronične astme, 28 odsto od alergijskog rinitisa, 25 procenata je imalo ekcem, dok je 34 odsto ove dece reagovalo na "prick" kožne testove.

Ipak, stručnjaci su utvrdili da je samo astma mogla biti na neki način povezana s prisustvom bakterija u crevima. Oni su podsetili da je uticaj bakterija koje žive u crevima na disajne puteve kod životinja već dokazan i objasnili:

"Raznovrsnost mikroba u crevima u prvom mesecu života je, čini se, važan za sazrevanje imunog sistema."

Kako bi imuni sistem funkcionisao, neophodno je "trenirati" ga dejstvom većeg broja različitih mikroorganizama. Ukoliko, dakle, imuni sistem deteta nije u dovoljnoj meri izložen bakterijama i njihovom uticaju, može reagovati burno na supstance koje bi inače bile bezopasne.

Priredila: Tamara Sorak