Britanija je zemlja sa najnižim stepenom dojenja u Evropi, samo trećina žena praktikuje ovaj način hranjenja bebe, koji je peporučljiv u (bar)prvih šest meseci. A poznato je da dojenje štiti bebu od grčeva, infekcije pluća, alergije i gojaznosti, kao i samu majku od raka dojke, istovremeno omogućavajući povezanost između nje i bebe.


Kako bi se popularizovalo dojenje, u Engleskoj je napravljen kontroverzni plan koji se sastoji u davanju vaučera u iznosu od 200 funti majkama novorođenčadi koje doje bebe. Vaučeri će važiti samo u određenim prodavnicama i to kao nagrada za majke koje ne koriste adaptirano mleko.

Samo jedan procenat žena u Velikoj Britniji hrani bebe dojenjem punih šest meseci, a oko 34 procenta daje im kombinovano adaptirano mleko i mleko dojenjem


Probni postupak biće realizovan u Južnom Jokširu i Derbiširu i obuhvatiće 130 žena, a postoji mogućnost i širenja van granica ove zemlje.

Projekat je startovao 12. novembra 2013. godine i podrazumeva davanje vaučera u iznosu od 40 funti majkama koje doje dva dana, još 40 ženama koje doje 10 dana, a dodatnih 40 ako majke nastave da doje i u narednih šest nedelja. Ukoliko žene produže dojenje na tri meseca, odnosno na šest meseci, dobiće još po 40 funti. One koje i dalje budu dojile dobiće vaučere u iznosu od 200 funti.


Tim zadužen za ovaj projekat priznao je da neće moći sa sigurnošću da tvrdi da li neka žena doji ili ne. Mame će popuniti formular koji će potpisati babica.

"Smatramo da ovakav projekat čini mnogo bebama, mamama, kao i društvu. U potrazi smo za jednim određenim načinom koji će povećati broj žena koje doje", rekla je dr Kler Relton sa Univerziteta Šefild.


Međutim, u javnosti su se pojavile i negativne kritike koje karakterišu ovu ideju kao davanje mita.  A šta vi mislite o ovom postupku?