Svaki par u nekom periodu svoje veze doživi opadanje seksualne želje, naročito ukoliko je reč o roditeljima. Kada radite od 9 do 17, vodite računa o deci i porodičnom domu, teško ćete imati vremena i energije da se posvetite svom seksualnom životu, zbog čega su se stručnjaci zapitali koliko dugo većina roditelja zapostavlja ovaj aspekt života.

Sprovedeno je više istraživanja na tu temu, a rezultati su zapanjujući. Naime, istraživanje magazina "Porodični krug" pokazalo je da je, od 553 žene koje su učestvovale u anketama, čak 32 procenta majki priznalo da godinama nije stupilo i seksualne odnose sa svojim suprugom. Studije su, takođe, pokazale da žene provode 14 odsto svog slobodnog vremena s decom, dok očevi za druženje s mališanima odvajaju 7 odsto svog slobodnog vremena. Zato balansiranje posla, brige o domu i vremena posvećenog deci majke dovodi u stresne situacije, što za rezultat ima smanjenje libida.

Uz to, obraćanje suprugu za pomoć oko brige o mališanima može dati još nepovoljniji rezultat. Kako se navodi u izveštaju jednog istraživanja, sprovedenog 2011. godine, muškarcima je izmereno smanjenje nivoa testosterona od čak 34 odsto kada su deca u blizini i pad od dodatnih 20 procenata kada provedu više od tri sata brinući o njima, a od muškarca koji je pretrpeo tako drastičan gubitak testosterona ne treba očekivati želju za seksom.

Zbog svega toga, stručnjaci predlažu da očevi pomognu majkama u kućnim poslovima i da se sve obaveze ravnomerno rasporede kako bi ostalo makar malo vremena i energije za poboljšanje kvaliteta seksualnog života.

Prevela: Tamara Sorak