Kada  očevi vode računa o svojim potomcima, ne samo da ih mogu zaštiti od drugih mužjaka, već nose i deo tereta roditeljstva. Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta  Oksford i Univerziteta iz Oklenda, pokazalo je da je značaj brige mužjaka o mladuncima zaslužan za evoluiranje poligamne u monogamnu zajednicu.

Mladunci su najranjiviji kada u potpunosti zavise od majke, zbog čega ženke odlažu dalje začeće dok god vode računa o mladuncu. Mužjaci, želeći da stvore svoje potomke, često ubijaju nezaštićene mladunce. Deleći teret podizanja potomaka, ženke su u stanju da se razmnožavaju češće. Potomci primata, zbog veličine mozga, razvijaju se sporije i period koji zahteva dodatnu pažnju roditelja im duže traje. Zbog toga je vremenom postalo neophodno podeliti brigu o potomcima.

-Ovo je prvi put da se teorije o evoluciji monogamije sistematično testiraju, i dovode do zaključka da je ubistvo mladunaca okidač za nastanak monogamnih zajednica. Time se može završiti dugogodišnja debata  o poreklu monogamije kod primata, kaže doktor Kit Opi, jedan od autora studije.