Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbanje u trudnoći kao prevencija komplikacija na porođaju

Brza šetnja tri puta nedeljno može upola smanjiti rizik od hitnog porođaja carskim rezom, uzrokovanim prevelikom težinom bebe, pokazuje istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Studija naučnika sa univerziteta Granada pokazala je da vežbanje u trudnoći smanjuje rizik od hitne hirurške intervencije i carskog reza, ali i od dijabetesa koji može da se razvije kod trudnica. Natprosečna težina beba može biti jedan od glavniih uzroka hitnog carskog reza, ali se taj rizik smanjuje redovnim vežbanjem buduće majke.

Prethodna istraživanja su pokazala da bebe koje su rođene carskim rezom mogu imati slabiji imuni sistem, koji ne bi bio u stanju da spreči niz poremećaja kao što su infekcije i astma, a takođe su više skloni gojaznosti i razvoju dijabetesa.

"Ovi nalazi naglašavaju potrebu za podsticanjem žena da vežbaju tokom trudnoće i rade na prevenciji negativnih posledica",  rekao je dr Džonatan Ruiz sa Univerziteta Granada u Španiji. Komplikacije na porođaju mogu izazvati probleme i u narednoj trudnoći, upozoravaju naučnici.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica