Zbog svog tankog struka i vrtoglavo dugih nogu, najpoznatija svetska lutka dugo je bila predmet kritika, jer je smatrano da promoviše nezdrav život i šalje pogrešnu sliku devojčicama.


Nekoliko umetnika je i ranije pokušavalo da napravi Barbiku u prirodnoj veličini i na taj način otkrije kako ona izgleda u odnosu na današnju devojku, a Nikolaju Lemu je, zahvaljujući fotošopu i 3D modelu, to pošlo za rukom. On je, poređenja radi, tu fotografiju postavio pored Barbi lutke, a rezultate je objavio na sajtu mydeals.com


U svom prethodnom istraživanju ovaj umetnik je zaključio da bi Barbika, kada bi bila u prirodnoj veličini, imala nerealne proporcije 91-45-83, u odnosu na mere prosečne devetnaestogodišnje devojke 81-78-83. Njena težina bi iznosila 49 kilograma, a indeks telesne mase 16,24, što je dokaz neuhranjenosti, a to sve  ukazuje na anoreksiju.


"Moje poslednje istraživanje sa Barbi lutkom je naišlo na mnogo kritika, žato što je ona samo igračka. Ljudi mi govore da lutka ne može da izazove nikakvu štetu. Međutim, ako kritikujemo mršave manekenke, trebalo bi da budemo svesni da i Barbi može da ima negativan uticaj na devojčice. Ako su male šanse da se to dogodi i ako lutka izgleda lepo i sa proporcijama prosečne Amerikanke, ne znam šta sprečava "Mattel" da napravi takvu igračku", rekao je Lem.


Nikolaj Lem je dvadesetčetvorogodišnji umetnik i istraživač iz Pitsburga u Pensilvaniji. Diplomirao je 2011. godine na Pitsburg Univerzitetu, na Fakultetu za poslovnu administraciju.