Antidepresive u Velikoj Britaniji, kako prenosi BBC, u proseku koristi svaka šesta trudnica. Ovi lekovi povećavaju rizik za pojavu srčanih mana kod beba za dva puta, upozorili su stručnjaci, navodeći da ih zbog toga treba izbegavati.

Profesor Stiven Piling sa britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i negu  izjavio je da žene koje ne pate od duboke depresije tokom trudnoće uzimanjem antidepresiva samo preuzimaju nepotreban rizik.

"Dostupni dokazi sugerišu da postoji rizik povezan sa antidepresivima. Ulažemo velike napore da obeshrabrimo žene od pušenja ili konzumiranja alkohola tokom trudnoće, ali se možda još ne trudimo dovoljno da isto kažemo i za antidepresive, koji donose isti, ako ne i veći rizik", reči su profesora Pillinga.

On tvrdi da su inače dve od 100 beba izložene ovom riziku, ali da kod beba čije majke koriste lekove protiv depresije u trudnoći taj rizik raste na četiri bebe.

Lekari u Britaniji će uskoro dobiti nove sugestije u vezi sa načinom  lečenje depresije u trudnoći, zajedno sa dokazima o povezanosti antidepresiva i srčanih mana kod beba.