Kod onih koji su preležali bakterijski meningitis kao deca postoji veći rizik od slabljenja sluha, psihičkih i mentalnih oštećenja. Takođe, češći su i problemi sa učenjem.

Nekoliko vrsta bakterija mogu da izazovu bakterijski meningitis. Ova studija je uzela u obzir blizu tri hiljade Danaca koji su između 1977 i 2007. godine kao deca imali Neisseria meningitides, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae ( vrste meningitisa koje napadaju decu). Njih su uporedili sa odraslima koji nikada nisu imali nijedan oblik meningitisa.

Među onima koji su imali Neisseria meningitides tokom detinjstva, njih 11 posto manje je završilo srednju školu, a osam posto manje fakultet, u poređenju sa onima koji nisu imali meningitis.

Od onih koji su imali Streptococcus pneumoniae, njih deset procenata manje je završilo srednju školu, a devet procenata manje fakultet.

Među onima koji su imali Haemophilus influenzae, pet ipo procenata manje je završilo srednju školu, a šest ipo procenata manje fakultet u poređenju sa onima koji nikad nisu imali meningitis, pokazala je ova studija objavljena 24. aprila u Journal of the American Medical Association. U poređenju sa onima koji nikad nisu imali meningitis, oko šest procenata manje je onih koji su kao odrasli postali ekonomski nezavisni.

Što se tiče invalidskih penzija takođe oko pet procenata više odraslih koji su preležali meningitis prima penziju.

Istraživanje pokazuje da je psihološka podrška tokom odrastanja važna za one koji su oboljevali od meningitisa kao mali, rekao je doktor Kasper Red iz bolnice u Kopenhagenu.

Iako je studija pokazala da je meningitis povezan sa uspehom odraslih osoba, tačna veza nije još uvek ustanovljena.