Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekovi protiv prehlade mogu biti štetni za mališane

Više od 40 posto roditelja u Americi svojoj deci daje lekove protiv prehlade, čak iako su ona za njih premlada, pokazala je nova studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod mlađe dece lekovi protiv prehlade mogu da dovedu do alergičnih reakcija, pojačanog ili neujednačenog rada srca, sporog i plitkog disanja, zbunjenosti ili halucinacije, nesanice, mučnine i zatvora.


Skorija istraživanja o lekovima protiv prehladeRoditelji bi trebalo da čitaju pažljivo uputstva za lekove i da konsultuju lekara pre upotrebe bilo kakvih medikamenata! pokazala su da oni ne bi trebalo da se daju deci koja imaju manje od četiri godine.

Istraživanje nacionalne bolnice za dečje zdravlje u Mičigenu, koje je uključivalo 498 roditelja dece ispod četiri godine, pokazalo je da očevi i majke preteruju u količini lekova koju daju mališanima.

Deca se prehlade pet do deset puta godišnje, tako da roditelji preteraju sa lekovima protiv prehlade kako bi odagnali tegobe kod dece, ali to može biti opasno, upozoravaju stručnjaci.


"Proizvodi slični ovim možda su dobri za odrasle, a roditelji misle da mogu da pomognu i njihovoj deci. Ali ono što je dobro za odrasle nije uvek dobro i za decu," rekao je vođa istraživanja Metju Dejvis.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica