Istraživanja pokazuju da se broj dece koja oboljevaju od malignog melanoma u SAD povećava za dva odsto godišnje. Naučnici su prikupljali podatke o deci mlađoj od 19 godina u period od 1973. do 2009. godine. Zaključili su da iako je melanom i dalje vrlo redak u dečjoj populaciji, njegov broj se nesumnjivo povećava i to ponajviše kod mladih koji imaju između 15 i 19 godina, a posebno kod devojčica. Deca bele rase su ubedljivo ugroženija. Dečaci najčešće dobijaju melanom na licu i trupu, a devojčice na potkolenicama i kukovima. 


Pretpostavlja se da je glavni krivac za nastanak najsmrtonosnijeg oblika raka kože zračenje koje se dobija od Sunca ili u solarijumima.


Generalno, dečji melanom se ne razlikuje mnogo od melanoma kod odraslih. Mladeži imaju nepravilne granice, asimetrični su, neujednačene su boje i prečnika većeg od 6 milimetara. I kod mladih i kod starijih rizik za nastanak je beo ten, svetla boja kose i očiju, mnogo mladeža, slučajevi melanoma u porodici i istorija opekotina od sunca.


Stučnjaci upozoravaju da je rana dijagnostika od suštinskog značaja i zato opominju roditelje da redovno prate sve promene na mladežima njihove dece.