Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li smo naučili decu šta je to fer-plej?

Dve trećine dece oseća veliku tenziju izazvanu očekivanjima da na sportskim terenima po svaku cenu zabeleži pobedu. To ih često navodi na igraju nepošteno.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da zbog velike želje za pobedom deca često varaju na sportskim takmičenjima.


Od 1000 dece uzrasta osam do 16 godina, koliko je učestvovalo u ispitivanju, gotovo 90 odsto je izjavilo da postoji pritisak da se mora pobediti u sportskim nadmetanjima.  Četvrtina mališana rekla je da bi većina njihovih drugova iz tima stalno varala, samo ako bi iščezao strah da će biti uhvaćeni. Osećanje krivice kada dođe do pobede na nesportski način ima trećina anketiranih, dok je jedan od dvadeset upravo ponosan na sebe zbog takvog nepoštenog čina. Polovina mališana je izjavila da ih obuzme bes ukoliko izgube zahvaljujući tome što je suparnički tim varao.


Istraživači su došli do zaključka da najjači pritisak na decu vrše njihovi saigrači, a u znatno manjem procentu roditelji i nastavnici.


U ovakvim okolnostima, stručnjaci smatraju da je od krucijalne važnosti naučiti decu poštovanju istinskog sportskog duha. Lepota fer-pleja morala bi da nadvisi svaku beskrupuloznu želju za pobedničkim tronom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica