Istraživači sa Kolumbija univerziteta u Americi zaključili su da se žene, koje se plaše porođaja i imaju stav da je uloga majke u ovom procesu pasivnije prirode, mnogo češće opredeljuju za porođaj u bolnici uz prisustvo lekara. Za razliku od njih, žene koje žele da aktivno učestvuju u rađanju najčešće se odlučuju za porođaj kod kuće (uz pomoć babice).


Internet anketa o stavovima prema porođaju kod žena starosti između 18 i 40 godina, koje još uvek nisu postale majke, je stvorena sa ciljem da ispita percepcije žena u tri oblasti: uloga majke, uloga doktora i iskustvo porođaja.  Njihovi odgovori tumačeni su u svetlu toga da li ulogu majke smatraju aktivnom ili pasivnom, ulogu lekara dominantnom ili kolaborativnom i iskustvo porođaja zastrašujuće i bolno ili pozitivno.


"Rezultati su pokazali da se za porođaju u kući češće opredeljuju žene koje smatraju da će njihova uloga prilikom porođaja biti aktivna, da će lekar ili babica sarađivati, kao i da će celokupno iskustvo porođaja biti pozitivno," kaže autor ovog istraživanja.


Ipak, broj "pasivnih" majki bio je daleko veći od broja "aktivnih". Većina žena je odgovorila kako bi se radije porađala u bolnici, uz prisustvo lekara.


Interesantno je bilo i to što se veći broj žena u anketi opredelio za vaginalni porođaj umesto carskog reza.


Rezultati ankete takođe su pokazali da se za carski rez najviše opredeljuju žene koje se plaše bola. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj porođaja na carski rez u Americi je duplo veći nego što bi trebalo, što je takođe dovelo do porasta stope smrtnosti i majke i deteta prilikom porođaja.


Suprotno tome, statistika pokazuje da je porođaj u kući, uz asistenciju babice, podjednako bezbedan kao i klasičan porođaj u bolnici, kao i da sa sobom povlači manje komplikacija nego porođaj carskim rezom.


"Pošto znamo da percepcija sopstvene uloge na porođaju kao aktivne ili pasivne utiče na odluku o porođaju u bolnici ili u kući, moženo pretpostaviti da kako žene postanu svesnije svojih mogućnosti da drže situaciju pod kontrolom prilikom porođaja sve veći broj žena će se odlučivati za porođaj u kući," kaže autor ovog istraživanja.


Ova anketa takođe je pokazala da 99.4 odsto ispitanika koristi internet kao glavni izvor informisanja o trudnoći i porođaju.