Svetski fond za istraživanje raka i Američki institut za istraživanje raka, kao prevenciju oboljevanja od smrtnih bolesti predlažu održavanje normalne težine, fizičku aktivnost, zdravu ishranu koja uključuje namirnice biljnog porekla i manju upotrebu mesa i alkohola, kao i najkraće šestomesečno dojenje.

Žene koje doje šest meseci i više za 10 odsto su u manjem riziku da obole od raka, a mogućnost da se kod njih razvije neko srčano oboljenje je za 17 odsto manja u odnosu na druge žene

Istraživanje je obuhvatilo 380 hiljada Evropljana, a  rezultati su pokazali da su mnogi od njih, koji su se pridržavali ovih saveta, umanjili šansu da umru od ozbiljnih bolesti za čak 34 odsto. Smrtna stopa usled bolesti disajnih organa je umanjena za 50 odsto, bolesti krvnih sudova za 44 odsto, a raka 20 odsto.

Dojenje je ispitano u kombinaciji sa drugim promenama načina života. Od ranije su poznati efekti dojenja na smanjenje raka dojke. Naime, godinu dana dojenja umanjuje ovu mogućnost za 4%. No, i pored dokazanih benefita, mali broj žena doji duži vremenski period.

Ovo je, svakako, jedan više razlog da se majke, koje to mogu, izaberu dojenje, ali i da doje svoju decu duže od šest meseci.