Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svađa roditelja loše utiče na razvoj bebinog mozga

Mozgovi mališana, čak i u snu, reaguju na besne tonove, pokazuju nova istraživanja.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Mozak bebe je veoma  elastičan i okruženje u kojem se beba nalazi utiče na njegov razvoj, odnosno oblikuje ga na dobar ili loš način. Izloženost stresu i negativnim iskustvima, ili odrastanje u instituciji, mogu imati trajne posledice po bebin razvoj.

Novo istraživanje, međutim, je pokazalo da čak i blaže izlaganje stresu utiče na dalji razvoj mozga.

"Cilj nam je bio da ispitamo da li čest izvor ranog stresa u životima dece – roditeljske svađe – utiču na moždane funkcije," kaže autor istraživanja, Elis Grejham sa Univerziteta u Oregonu.

Povezane vesti

Grejham i kolege su uz pomoć magntne rezonance skenirali mozgove 20 beba starosti od šest do 12 meseci koje su spavale. Unutar magnetne rezonance usnule bebe su mogle da čuju muški glas kako besnim tonom, blago ljutim tonom, srećnim tonom ili neutralnim tonom izgovara nepovezane reči.

Mozgovi pospanih beba pokazali su jasno pravilo aktivnosti za svaki od gore navedenih emocionalnih tonova glasa. U poređenju sa bebama koje su odrasle u zdravim domovima, mozak beba iz porodica u kojima je bilo dosta svađa (prema upitniku koji su popunjavale njihove majke) je pokazivao mnogo više aktivnosti kada bi čuo besni glas. Najaktivnija oblast je bila ona zadužena za regulaciju emocija.

Prethodna istraživanja na životinjama ukazuju na to da rano izlaganje stresu ostavlja posledice na razvoj ove oblasti mozga.

Nalazi ovog istraživanja ukazuju na to da su bebe svesne svađa svojih roditelja i da ovi konflikti mogu loše uticati na to kako će dete podnositi stres i različite emocije u kasnijem životu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica