Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igranje u blatu korisno za decu

Pustite decu da se igraju u prašini, na travi, u blatu jer je, kako kažu lekari, ta “prljavština” zdrava i korisna za mališane.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Roditelji su često u strahu da se njihova deca ne zaraze igrajući se u blatu i prljavštini. Međutim, nova istraživanja pokazuju da nema razloga za brigu i da bi decu trebalo što više puštati da se prljaju.

Razlog leži u tome, što u igri u ne baš higijenskim uslovima deca dolaze u dodir sa raznim bakterijama, što jača njihov imunološki sistem i na taj način ona postaju otpornija.

"Ne podstičite decu da igraju video igrice, pustite ih da se igraju u blatu, jer će na taj način poboljšati i svoje kognitivne sposobnosti, s obzirom da neke od bakterija koje se nalaze u tlu potpomažu i bolju funkciju mozga", izjavila je Keja Lahiri, pedijatar u bolnici Patil u Indiji.

Povezane vesti

Stručnjaci ističu da igranje u "prljavštini" opušta decu i popravlja im raspoloženje. Na taj način, oni ostvaruju i važan kontakt sa prirodom i uče kako da je zaštite.

Sada definitivno ne postoje razlozi da grdite svoju decu kada iz igre dođu prljava. Pustite ih da uživaju i da jačaju svoj imunitet!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica