Često se dešava da potrošimo dosta novca na nešto što znamo da nam nije bilo neophodno pa nas je posle sramota da to prijavimo svojoj drugoj polovini. Ali, kako pokazuje anketa u Velikoj Britaniji, ovo se dešava češće nego što smo mislili: više od 79 odsto parova je priznalo da redovno skriva nove stvari od svog partnera.


U tajnoj kupovini ubedljivo vode žene, sa 85 odsto procenata, dok je samo 55 odsto anketiranih muškaraca priznalo da je sklono kupovini bez znanja lepše polovine.


Među tajno kupljenim stvarima najčešće se nalaze skupe cipele i tašne, CD-ovi, DVD-ovi, knjige, odeća, alkohol i cigarete.  Neke kupovine se čak obavljaju noću, dok partner spava.


Kao najčešći razlog za skrivanje novih stvari navode se finansije i želja da se izbegne rasprava sa partnerom oko nepotrebno potrošenog novca.


"Kada se zaljubim u neku dizajnersku tašnu, jednostavno moram da je kupim. Moj muž se ljutio na mene svaki put kada bih prešla prag sa novom torbicom, pa ih sada ostavim u prtljagu kola i unesem kada on nije kući," kaže jedna od učesnica ove studije.

Još jedna od anketiranih žena je izjavila kako već ima toliko pari cipela da kada unese nove njen muž ih više ni ne razlikuje. 

Sa porastom popularnosti kupovine preko interneta, i povećanjem dostupnosti ovih sajtova na tabletima i mobilnim telefonima, postaje sve teže i teže uzdržati se od nove kupovine.