Studija sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Njujorku je pokazala da su tinejdžeri rođeni 80-ih godina, u vreme recesije u SAD, bili skloni delikventnom ponašanju, pušenju, piću, kao i da su često bili hapšeni.


Naučnici su želeli da ispitaju da li decu, rođenu poslednjih nekoliko godina, čeka slična sudbina. Vođa studije, Sitalakšmi Ramanatan, je otkrila da je određeno delikventno ponašanje bilo izraženije kod dece iz oblasti sa visokom stopom nezaposlenosti.

Jedan od razloga za moguće problematično ponašanje tinejdžera je i način zasnivanja porodice. Većina parova je 2009. godine bila protiv zasnivanja ili proširivanja porodice, pa se pretpostavlja da je određeni procenat rođenih beba rezultat neplanirane trudnoće. Studija je otkrila da neplanirana deca  mogu imati slabije mentalno ili fizičko zdravlje, loš odnos sa roditeljima i mogu pokazati delikventno ponašanje u adolescenciji. U prilog tome, zbog loše materijalne situacije, roditelji se veoma rano vrate na posao i malo vremena provode sa decom.

Ramanatan je izjavila da nisu potpuno sigurni zbog čega se određeno problematično ponašanje pojavljuje u oblastima pogođenim recesijom, i da su u planu dodatna istraživanja koja će se baviti ovom temom.