Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijska kriza uzrokuje problematično ponašanje kod dece

Mališani rođeni u poslednjih pet godina će najverovatnije biti deo generacije problematičnih tinejdžera, a za sve je kriva ekonomska krize, tvrde stručnjaci.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Studija sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Njujorku je pokazala da su tinejdžeri rođeni 80-ih godina, u vreme recesije u SAD, bili skloni delikventnom ponašanju, pušenju, piću, kao i da su često bili hapšeni.


Naučnici su želeli da ispitaju da li decu, rođenu poslednjih nekoliko godina, čeka slična sudbina. Vođa studije, Sitalakšmi Ramanatan, je otkrila da je određeno delikventno ponašanje bilo izraženije kod dece iz oblasti sa visokom stopom nezaposlenosti.

Jedan od razloga za moguće problematično ponašanje tinejdžera je i način zasnivanja porodice. Većina parova je 2009. godine bila protiv zasnivanja ili proširivanja porodice, pa se pretpostavlja da je određeni procenat rođenih beba rezultat neplanirane trudnoće. Studija je otkrila da neplanirana deca  mogu imati slabije mentalno ili fizičko zdravlje, loš odnos sa roditeljima i mogu pokazati delikventno ponašanje u adolescenciji. U prilog tome, zbog loše materijalne situacije, roditelji se veoma rano vrate na posao i malo vremena provode sa decom.

Ramanatan je izjavila da nisu potpuno sigurni zbog čega se određeno problematično ponašanje pojavljuje u oblastima pogođenim recesijom, i da su u planu dodatna istraživanja koja će se baviti ovom temom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica