Istraživači sa izraelskog univerziteta Bar-Ilan su posmatrali odnos očeva sa petomesečnim bebama nakon uzimanja doze hormona oksitocina putem nazalnog spreja, kao i nakon uzimanja placeba. Nivo hormona je meren očevima i bebama, ali su naučnici posmatrali i međusobni odnos roditelja i deteta, kao što je pogled, dodir i igranje. Nivo hormona je značajno bio povećan kod očeva nakon uzimanja doze, ali je zabeleženo određeno povećanje i kod dece. U tim slučajevima, tipični roditeljski brižni postupci, kao što je na primer dodir, su prisutni u većem obimu, ali je i ponašanje bebe bilo drugačije, sa više blagih i radoznalih pogleda.

Uticaj koji oksitocin ima na zbližavanje sa bebom bila je tema brojnih studija, ali su se one uglavnom fokusirale na odnos majke i deteta.  Žene imaju povećan nivo hormona u toku porođaja i kada doje bebu. Najnovija studija pokazuje da se povećanje nivoa oksitocina pojavljuje kod očeva i majki u različitim situacijama. Visok nivo hormona kod očeva je zabeležen kada decu bacaju uvis, dok je kod majki to slučaj kada grle i miluju bebu. 

Međutim, terapija oksitocinom u slučajevima problematičnih porodica nije preporučljiva. Oksitocin može imati i negativne posledice, na primer, može povećati osećaj poverenja prema nepoznatim ljudima, intenzivirati negativna sećanja, ali i izazvati neki vid etnocentrizma.