Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećan broj prevremeno rođene dece koja prežive, ali...

Iako je medicina napredovala u metodama za spašavanje života prevremeno rođenih beba, mali je doprinos dat načinu lečenja komplikacija koje ta deca mogu imati, upozoravaju lekari.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Sve više beba rođenih između 22. i 26. nedelje uspe da preživi, ali broj ozbiljnih zdravstvenih komplikacija koje mogu nastati ostaje na nivou iz 1995. godine, kažu britanski specijalisti neonatologije. Rezultati dve odvojene studije koje su objavljene u Britanskom medicinskom žurnalu, pokazuju da će broj slučajeva zdravstvenih problema uzrokovanih prevremenim rođenjem u narednom periodu biti u porastu.


Bebe koje su prevremeno rođene 2006. godine imale su za 11 procenata više šansi da prežive u odnosu na decu rođenu 1995. godine, međutim procenat dece koja su imala zdravstevene komplikacije ostao je skoro isti, 18 procenata u 1995.  i 19 u 2006. godini.


Istraživači su takođe našli vezu između meseca trudnoće kada se dogodio porođaj i rizika od komplikacija, pa tako bebe koje se rode ranije imaju znatno veće šanse da sa tri godine imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica