Istraživači iz Malezije nisu pronašli razlike u terminima porođaja žena koje su imale seksualne odnose pred kraj trudnoće i onih koje nisu. Doktorka Tan Peng Čoing, jedna od autora studije, kaže da su bili malo razočarani rezultatima. Ona navodi da bi bilo lepo da parovi koriste tako sigurnu, zabavnu i efikasnu metodu kako bi ubrzali porođaj. 


Naučnici su pozvali više od 1000 žena koje su u trudne između 35 i 38 nedelja, a koje nisu imale seksualne odnose proteklih šest nedelja. Jednoj grupi žena je savetovano da imaju seks kako bi ubrzale porođaj, a drugima je rečeno da je seks u trudnoći bezbedan, ali su posledice po porođaj nepoznate. Skoro 85 odsto žena kojima je rečeno da će im seks pomoći pri porođaju je poslušalo savet, ali i 80 odsto žena koje nisu dobile dodatne instrukcije. Međutim, kod obe grupe je zabeležen skoro isti broj indukovanih porođaja.


Do sada su naučnici navodili više dokaza koji potkrepljuju tezu o ubrzavanju porođaju putem seksa. Naime, semena tečnost sadrži supstancu nalik hormonu, koja se zove prostaglandin, koji se koristi pri indukciji porođaja. Veruje se i da orgazam može da izazove kontrakcije materice.