Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Migrena - uzrok ili posledica promena na mozgu

Studija koja je objavljena u žurnalu “Američke medicinske asocijacije” pokazuje da kod žena koje imaju migrenu, usled neadekvatnog protoka krvi, postoji veći rizik od nastanka oštećenja mozga.

 Izvor: Foto: Shutterstock

 Migrene se tri puta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, a istraživanja su pokazala da se kod ženske populacije javljaju i brojne posledice ovih jakih glavobolja, kao što su mučnina, povraćanje, problemi sa vidom…

Istraživači tvrde da žene koje pate od migrene imaju strukturne promene u mozgu, ali još nije poznato da li te promene izazivaju migrenu, ili su posledica same migrene.

U novoj studiji koju su sproveli holandski istraživači učestvovalo je oko 300 odraslih osoba

Istraživanja su pokazala i da migrene ne povećavaju rizik od moždanog udara!

od kojih je većina imala problem sa migrenom. Njihovi mozgovi su skenirani dva puta – 2000. i 2009. godine. Utvrđeno je da se u ovom period kod žena koje pate od migrene razvilo više lezija (oštećenja) na mozgu nego kod onih koje nemaju ovaj problem. Veličina oštećenja nije povezana sa frekvencijom ili intenzitetom migrene, što dokazuje da lezije ne nastaju kao rezultat napada migrene, ali su, ipak, na neki način povezane sa pojavom glavobolja.

Iako su kod žena koje pate od migrene vidiljive strukturne promene na mozgu, treba znati da su one veoma male, te nemaju klinički efekat, zaključuju naučnici.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica