Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađa deca dižu pritisak starijoj

Ako vam se starije dete žali da ga mlađi brat ili sestra uznemirava, možda bi trebalo da pokažete više razumevanja, savetuju naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najnovija studija je pokazala da deca imaju viši krvni pritisak ukoliko imaju mlađeg brata ili sestru. Mlađi brat može da podigne pritisak za 3 do 5,9 odsto, a mlađa sestra za 3,8 odsto.

Američki istraživači su merili krvni pritisak 374 osobe, iz skoro 200 porodica koje žive u amazonskim selima u Boliviji. Otkrili su da su odnosi braće i sestara, odnosno redosled rađanja, broj, uzrast i pol, povezani sa pažnjom koju dobijaju od roditelja, pa tako utiču na opšte stanje deteta.

U velikoj porodici broj mlađe braće i sestara može da utiče na krvni pritisak starije dece. Koautor studije, Vu Zeng sa univerziteta Brandais u Masačusetsu, kaže da dolazak na svet mlađeg brata ili sestre starija deca doživljavaju veoma stresno i da se sa novorođenom bebom takmiče za naklonost roditelja. Takođe, veći broj mlađe dece za starije sestre znači i dodatne obaveze u kući. Međutim, kako deca rastu, uticaj mlađih članova porodica na njihov krvni pritisak slabi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica